© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Lamshaas met mintsaus

Lamshaasjes zijn maar klein en dus heel geschikt voor smallcooking. Als de haasjes geserveerd worden als gangetje in een grotere serie, dan is per persoon één haasje van zo’n 50 gram genoeg. Het idee de lamshaasjes langzaam te bereiden stamt uit het fantastische boekwerkje van Annemarie Wildeisen: Slow Cooking Vlees, waarvan binnenkort een bespreking zal verschijnen in de rubriek Kookboeken.

Eerste bereiding: 12 februari 2008

Ingrediënten

Bereiding

Voor de lamshaas

1 of 2 lamshaasjes per persoon


Voor de saus:

  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 10 à 15 mintblaadjes, fijngehakt
  • bouillon naar keuze; kip, rund, lam, maar geen visbouillon
  • port, bij voorkeur witte
  • room
  • bindmiddel (desgewenst)

De lamshaas

  • zet de oven (liefst geen hetelucht) op 70 à 75 graden Celsius
  • zet een schaaltje in de oven
  • bak de haasjes in 1 à 2 minuten rondom bruinig
  • leg de haasjes in de warme ovenschaal in de oven
  • laat de haasjes zo’n 45 minuten in de oven (nog steeds op 70 à 75 graden)
  • schik de haasjes op warme borden en drapeer de saus er naast

De saus

  • bak het fijngehakte sjalotje rustig in een kleine wadjan
  • voeg wat bouillon en een glaasje port toe en kook in
  • voeg de room toe en kook nog wat in
  • eventueel een beetje binden met allesbinder, maïzena of aardappelsago
  • afmaken met peper en desgewenst zout
  • de saus warm houden of later weer opwarmen

Gebakken zoete aardappel (bataat) is een goede begeleider: bataat vrijwel gaar maken in stoomoven (of in kokend water). Beetje af laten koelen, in plakjes snijden en bakken als aardappelschijfjes.