Gisteren, 29 augustus 2009, namen we in een klein Fries dorpje afscheid van vriend Jan. Het was een indrukwekkende plechtigheid met een groot aantal aanwezigen. Na afloop hadden we voor de familie wat rouwkost, zoals dat tegenwoordig heet, waaronder een pompoensoep. Deze pompoensoep viel zeer in de smaak en omdat verschillende mensen het recept vroegen, heb ik het op de site gezet. Er zijn schier oneindig veel varianten pompoensoep, maar dit is de soep zoals die geserveerd werd na de uitvaart van Jan, de pompoensoppe ta de oantins fan Jan. Zoals altijd geldt: zit er niet over in als je één of meer ingrediënten niet hebt; natuurlijk moet er pompoen in, maar als je voor vegetarische vrienden liever groentebouillon neemt dan kippebouillon is het natuurlijk prima. Toevallig had ik er gerookt paparikapoeder ingedaan, maar heb je dat niet, dan neem je gewoon paprikapoeder, of niks. Ik had de soep bereid in een elektrische slowcooker; maak je de soep in een pan op het vuur, laat alles dan heel zacht pruttelen, tegen de kook aan, tot de groente boterzacht is. Hoe langzamer het gaat, hoe intenser de smaak wordt.
|