© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Pompoensoppe

Gisteren, 29 augustus 2009, namen we in een klein Fries dorpje afscheid van vriend Jan. Het was een indrukwekkende plechtigheid met een groot aantal aanwezigen. Na afloop hadden we voor de familie wat rouwkost, zoals dat tegenwoordig heet, waaronder een pompoensoep. Deze pompoensoep viel zeer in de smaak en omdat verschillende mensen het recept vroegen, heb ik het op de site gezet. Er zijn schier oneindig veel varianten pompoensoep, maar dit is de soep zoals die geserveerd werd na de uitvaart van Jan, de pompoensoppe ta de oantins fan Jan. Zoals altijd geldt: zit er niet over in als je één of meer ingrediënten niet hebt; natuurlijk moet er pompoen in, maar als je voor vegetarische vrienden liever groentebouillon neemt dan kippebouillon is het natuurlijk prima. Toevallig had ik er gerookt paparikapoeder ingedaan, maar heb je dat niet, dan neem je gewoon paprikapoeder, of niks. Ik had de soep bereid in een elektrische slowcooker; maak je de soep in een pan op het vuur, laat alles dan heel zacht pruttelen, tegen de kook aan, tot de groente boterzacht is. Hoe langzamer het gaat, hoe intenser de smaak wordt.

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 kilogram pompoenvlees in stukjes
  • 1 (winter)wortel, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 pond prei, in ringen
  • 8 deciliter kippebouillon
  • wat geraspte gemberwortel of 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • mespunt Hindoestaans kerriepoeder

    Voor de garnering:
  • wat gehakte bladpeterselie of koriander
  • crème fraîche
  • doe de pompoen en de wortel in de binnenpan van de slowcooker
  • fruit de knoflook en de prei zachtjes in wat olijfolie in een wadjan of grote koekepan, zonder de prei bruin te laten worden
  • fruit gember, komijn, paprika- en kerriepoeder even mee
  • doe het preimengsel bij de pompoen in de slowcooker
  • voeg de hete bouillon toe en roer alles even om
  • sluit de pan en laat de slowcooker zo’n zes uur op de lage stand zijn werk doen, tot de pompoen boterzacht is
  • doe alles over in een dikwandige pan, trek een schort aan en pureer het geheel met een staafmixer tot een egale massa (dat kan natuurlijk ook in een keukenmachine)
  • verhit de soep weer goed (doe dat rustig roerend want het kan anders flink spatten) en voeg naar smaak zout en peper toe
  • schep de soep in kommen en garneer elke kom met een lepeltje crème fraîche en wat blaadjes peterselie of koriander