© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Boon

Louis Paul Boon: Tatjespap

De Vlaamse puree die we vroeger maakten, die moest heel slap zijn, bijne  dikke pap. Tatjespap noemde men het. Weet je nog hoe tatjespap wordt vervaardigd? Je  krijgt van mij onmiddellijk een briefje van honderd, als je 't me zeggen kunt. Welnu, je  neemt laat ons zeggen twee kilo aardappelen, laat ze koken, giet ze af en steek ze door.  Zet ze terug op het vuur met een liter karnemelk of botermelk, roer en roer tot alles  kookt, voeg er peper en zout aan toe en honderd gram gebruinde boter. En je mag er  tenslotte ook nog een weinig zurkel bijvoegen, die je even laat meekoken.
En met wat  eet je dat? ga je vragen. Gewoon zo, met een lepel. Nuja, de tijd van tatjespap is  voorbij, ik weet het. We leven in een welvaartstaat en het heeft elke dag kip of konijn te  zijn. Maar je moet het eens proberen, tatjespap MOET je eens in je leven gegeten  hebben.