Louis Paul Boon: Tatjespap
De Vlaamse puree die we vroeger maakten, die moest heel slap zijn, bijne dikke pap. Tatjespap noemde men het. Weet je nog hoe tatjespap wordt vervaardigd? Je krijgt van mij onmiddellijk een briefje van honderd, als je 't me zeggen kunt. Welnu, je neemt laat ons zeggen twee kilo aardappelen, laat ze koken, giet ze af en steek ze door. Zet ze terug op het vuur met een liter karnemelk of botermelk, roer en roer tot alles kookt, voeg er peper en zout aan toe en honderd gram gebruinde boter. En je mag er tenslotte ook nog een weinig zurkel bijvoegen, die je even laat meekoken. En met wat eet je dat? ga je vragen. Gewoon zo, met een lepel. Nuja, de tijd van tatjespap is voorbij, ik weet het. We leven in een welvaartstaat en het heeft elke dag kip of konijn te zijn. Maar je moet het eens proberen, tatjespap MOET je eens in je leven gegeten hebben.
|