Frits Zegers
Lectura, Grou



fan_fryslan02


Entrée


Entre la pense et la panse

Sinds Pellegrino Artusi in 1891 zijn La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene uitgaf, weten we dat koken een tak van wetenschap is en lekker eten een kunst. Maar koken is ook een kunst en niet, zoals sommigen denken, een koud kunstje.

Koken als kunst en wetenschap. Dat klinkt wat zwaar op de hand en de maag. Laten we het wat lichtvoetiger maken: koken als kleinkunst. En wat als kleinkunst is bereid, dient met een lach, soms ook met ernst, dan weer met luim, genoten te worden.

Fantasieloos eten is slecht eten, in de pan gepleurd eten is slecht eten, verkookt of verkoold eten is slecht eten. Lekker eten, dat is goed eten. Niet veel is lekker, zoals heer Bommel meent, maar lekker is al gauw veel en daarom gaat smallcooking kleinkookkunst uit van kleine hapjes, tapas, mezze, fingerfood en hoe het allemaal heten moge. Klein, maar fijn, en dan mogen er best flink wat gangetjes op tafel komen.



artusi


Nieuws NB: Ten gevolge van technische problemen kan deze site in zijn huidige vorm niet onderhouden worden. Zie nieuwe site  https://www.kleinkookkunst.nl


18 november 2010

In het kader van de professionalisering bezochten we afgelopen maandag op uitnodiging van Sligro Leeuwarden de leverancier van wild en gevogelte Ruig te Oostzaan. Een kleine foto-impressie is hier te vinden.
 

17 november 2010
Bij de Nationale Slagers Vakwedstrijd 2010 behaalde Slagerij Biesma uit Opeinde, n van de leveranciers van Kleinkookkunst, weer vele medailles, zie hier. Onze hartelijke felicitaties.
 



6xgoud

8 november 2010
Een mooi culinair gedicht kwam van het onvolprezen Costerproject (zie http://laurensjzcoster.blogspot.com/ ): De lekkerbek van Frans de Cort.
 

18 augustus 2010
In het kader van het sous-videproject is informatie over voor sous-vide-bereiding benodigde apparatuur toegevoegd.
 

12 augustus 2010
Bijna een half jaar is het stil geweest op de site van Kleinkookkunst. De kleine chef had een soort identiteitscrisis. Er zijn zoveel mooie sites op culinair gebied; het aantal recepten op internet is gigantisch. Wie ‘gehaktballen’ googelt komt al zo’n 80000 recepten tegen. Wie daarvan twee gehaktbalrecepten per dag bereidt dient ruim een eeuw gehaktballen te eten en dan hebben we het nog niet over ‘meat balls’ gehad, 321000 verwijzingen, goed voor nog

truckersbal

eens 400 jaar gehaktballen. Wat moet Kleinkookkunst daaraan nog toevoegen, kleine gehaktballetjes, gekostumeerde ballen, truckersballen?

De oplossing kwam in de vorm van de sous-videtechniek. We hadden er wel van gehoord en er wel wat over gelezen, maar het leek te ver verwijderd van de hobbykeuken. En toen, toen stond ‘ie ineens in de keuken van Kleinkookkunst, de sous-vide-apparatuur. Wat het is, hoe het werkt, hoe het bevalt, zal in de komende tijd het onderwerp zijn van het grote sous-videproject op deze site.

13 februari 2010
Vandaag was het Gouwe-Ouwedag bij Sligro in Leeuwarden. Gekleed in de stijl van de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw maakten de medewerkers er een mooi feest van, onder vrolijke klanken van muziek uit die tijd. En er waren natuurlijk nostalgische hapjes en drankjes, zoals balkenbrij, zure zult, gefrituurde schorseneren en Spoetnik. Een kleine foto-impressie is te vinden bij de Fotogalerijen.

Zie ook nog even onze onafhankelijkheidsverklaring.

sligrosixties01

1 februari 2010
Wie denkt bij camembert aan bed, lakens en een snurkend gedicht? Frouke Arns, winnares van de Meander Dichtersprijs 2010. Bij de culiteratuur is het gedicht De camembertmethode opgenomen.

14 januari 2010
Weinigen zullen het merken, maar in de vertaling van het gedicht Feldfrüchte van Tucholsky is een kleine wijziging aangebracht; drie letters en een spatie ‘laf ’ zijn door vier letters ‘zelf’ vervangen, waarmee het origineel dichter benaderd wordt, maar de tekst minder vriendelijk is geworden voor de PvdA.

7 januari 2010
In 1986 kochten we een snijmachine voor vleeswaren, zo’n huishoudmachine met een mes van 17 centimeter. Natuurlijk duurde het even voor we het durfden toegeven: wat een rotding. Jaren later trapten we er nog een keer in; deze leek beter, maar was het niet. Dat nooit meer. Eind december zagen we een apparaat dat er degelijk uitzag en dat bovendien het epitheton ‘professioneel’ had meegekregen. Na lange aarzeling besloten we tot de aanschaf. Een nieuwe wereld is opengegaan, de wereld van de zelfsnijder; daarover later meer. De aanschaf van de snijmachine leidde ook tot een nieuwe rubriek: apparatuur. De gekoelde en warme bezorgers van Koks Herberg hebben een plaats gekregen in de rubriek Culidiotie.

11 december 2009
Bij mensenvriend DeSlegte in Leeuwarden vond ik een prachtige tweetalige uitgave van Lewis Carrolls The Hunting of the Snark, door Jan Kuijper vertaald als De jacht op de Slaai. Daarin trof ik een beschrijving aan voor de bereiding van de Jubjub (Carroll), oftewel de Dubdub (Kuijper). Ineens voelde ik de aandrang ook een vertaling van dit ‘recept’ te maken; de drie versies zijn hier te vinden.

10 november 2009
Ternaard, een dorpje ten noorden van Dokkum, tegen het Wad aan, ligt wel wat uit de route, dus of Slagerij Smit een vaste leverancier wordt valt te betwijfelen, maar het waddenspek was werkelijk voortreffelijk. We gingen er heen op collegiaal advies van slager Biesma uit Opeinde.

17 september 2009
Ooit was ik op zoek naar een goede visschubber. Een fish scaler. Toen stiet ik op een tekst die zo bizar was, dat ik er niets mee kon. Vandaag kwam ik die tekst weer tegen en toen bedacht ik dat ‘ie wel in de rubriek culidiotie kon: Weet je hoe Clean A Fish?

16 september 2009
Moet gerookte vis gerookt worden? Je zou denken van niet, maar Jan Snoek denkt er geheel anders over. Zie hier voor deze culidiotie.

6 september 2009
Soms voelt de kleine kok zich nog kleiner, als hij de prachtigste culinaire websites ziet. Wie wil weten hoe de Romeinen aten moet maar eens kijken bij http://www.apiciana.nl, compleet met maar liefst 468 recepten, in het Latijn en het Nederlands. Alleen het lezen is al smullen; het heeft niet zoveel met kleinkookkunst te maken, maar een kniesoor die daar op let. Op http://www.romeinspompeii.net/eten.html kun je zien hoe men in Pompe at.

30 augustus 2009
Neen, smallcooking kleinkookkunst is niet opgeheven, maar er heeft een tijd de klad gezeten in het bijhouden van de site. We beloven beterschap. Binnenkort zullen we verslag doen van de culinaire aspecten van een lange bootreis door het noorden van Duitsland, maar nu eerst een recept voor pompoensoep, ter nagedachtenis aan vriend Jan: pompoensoppe ta de oantins fan Jan.

8 januari 2009
We hadden gisteren een restant zeer smakelijke kalfsstoofschotel, een npansgerecht, niet echt smallcooking dus. Dat knaagde wel wat; er moest toch nog een klein vooafje komen. In de kast stond nog een blikje gerookte sardientjes; sjalotje erbij, wat Kikkoman, een toastje, glaasje witte wijn en naast een lekker voorgerechtje was het idee voor een nieuwe rubriek geboren: Receptjes, met als eerste receptje de gerookte sardientjes uit blik. Nu houden we weer eventjes op met verkleinwoordjes. Overigens serveerden we de sardines met een weinig salade van bleekselderij met gembernat/rijstazijndressing, ook nieuw.

29 december 2008
Een culinair rariteitenkabinet wordt geleidelijk ingericht in de rubriek Culidiotie. We beginnen met een opmerkelijke constatering van Melbatoastbakker Van der Meulen (jawel, Frysln), die tijdens de rekenles duidelijk niet stil heeft gezeten: voordeelpak. Voor mensen die moeite hebben met het verteren van water heeft Sligro goed nieuws: Paradiso tafelwater.

22 november 2008
Tot onze grote vreugde wordt de site van smallcooking kleinkookkunst zelfs gelezen in de Verenigde Staten. We kregen van daar een Turkey Poem toegestuurd. Onze jeugd drinkt te veel, is momenteel een veelgehoorde klacht. Hlne Swarth zag er geen been in een zoete knaap een beker rode wijn aan te bieden, zie het gedicht Kersen. Dat met hoge heren slecht kersen eten is, dat hadden we al eens gememoreerd in de rubriek Culidioom.

18 oktober 2008
Een beetje saai is de site van smallcooking kleinkookkunst misschien wel, zo zonder plaatjes. Voorzichtig gaan we daar verandering in brengen; de open dag van kaasboerderij De Gelder is daarvoor een goede aanleiding:
eerste autos
Om 10:03 uur - we wilden niet te laat zijn - zat de Toyota Priaap van de kleinkookkunstenaars al tot zijn assen in de Tijnster blubber, maar dat mocht de pret niet drukken. Een kleine foto-impressie van de open dag is te vinden in de nieuwe rubriek Beelden onder Open Dag.

17 oktober 2008
Vanmiddag wordt bij onze favoriete kaasboerderij De Gelder De Gelder klein de officiële opening verricht van de nieuwe stal met melkrobots. Morgen, zaterdag 18 oktober 2008, is er van 10 tot 16 uur een open dag; het wordt een groots gebeuren, met bezichtiging van de nieuwe stal, de kaasmakerij en met een (overdekte) boerenmarkt met veel kramen. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Piet Paulusma heeft er in Het Hart over bericht, Omrop Frysln besteedde er al aandacht aan en doet dat morgen weer. De Leeuwarder Courant laat zich ook niet onbetuigd. Zie hier voor de routebeschrijving, of zie de site van De Gelder. Een andere geliefde leverancier van smallcooking kleinkookkunst, Slagerij Biesma te Opeinde,  liet ook van zich horen: Biesma stuurde elf eigen producten naar de tiende editie van de Noordelijke Slagers Manifestatie in Groningen en verwierf daarmee maar liefst zes gouden sterren en vijf zilveren medailles. Ken minder, zeggen ze in Groningen. Nu we het toch over prijzen hebben geven we nog even een gedicht van Driek van Wissen ter gelegenheid van het dertiende WK Snertkoken op 17 februari 2006: SNERTGEDICHT.

5 oktober 2008
Een vaartocht van elf dagen ging gepaard met eenvoudig, maar meest wel smakelijk, eten aan boord, een heerlijke Zarzuela bij Spaans restaurant Centra in de Lange Niezel te Amsterdam, een fantastische (vegetarische) maaltijd bij vrienden in Nigtevecht en een verrassend goede barbecue annex buffet aan de Maarseveense Plas. Heel bijzonder waren ook de mueslibollen van bakkerij ‘de 7 Heerlijkheden’ te Nigtevecht. Als Nigtevecht niet zo ver van de thuishaven van smallcooking kleinkookkunst was, dan zou de 7 Heerlijkheden een vaste leverancier van smallcooking kleinkookkunst zijn. Overigens is vandaag de lijst van leveranciers flink uitgebreid. Voor wie op mueslibollentocht gaat, pas op: de 7 Heerlijkheden is alleen geopend van 9 tot 12 uur.

14 september 2008
Mede door familie-omstandigheden stond de kleinkookkunst op een laag pitje, maar nu dan toch weer een etensteken. Twee buurvrouwen bedachten dat het wel leuk zou zijn met enige buren te eten, omdat de traditionele herfststraatbarbeque niet doorging. De chef van smallcooking kleinkookkunst deed graag mee. De voorbereidingstijd was te kort om er een compleet kleinkookkunstgebeuren van te maken; het werd een schaaltje met proosdijkaas, vervolgens makreelmousse, toen kwartelpat met ranonkelgelei, gevolgd door gerookte kalfstong op gekaramelliseerde ui, met in de oven gedroogde tomaatjes, daarna plakjes langzaam gegaarde lams-dikke-lende op een tomatensaus van 6 uur met linzen en tenslotte wat Franse kaasjes met, jawel, stokbrood. En lekker veel wijn.

29 juli 2008
Door omstandigheden bleven we zitten met flink wat vlees van coquilles Saint-Jacques. Er zijn natuurlijk grotere problemen denkbaar. Voor de afwisseling hebben we eens een andere bereidingswijze geprobeerd, namelijk stomen. Geserveerd in een oostersachtig sausje leverde het een heerlijk Grouster Sint-Jabiksskulpgerjocht op.

21 juli 2008
Bij de groentenkwekerij Noordlaren lagen nog prachtige tuinbonen, in de koelkast lag nog flink wat gerookte zalm en toen werd een heerlijk gerecht geboren: tuinbonen met gerookte zalm.

16 juli 2008
Gisteren arriveerde de bundel Mijn gedichten van Mutafa Stitou, waar ik al een tijdje naar op zoek was. Er staan nogal wat gedichten in die iets culinairs hebben. Eén van de gedichten heet zelfs Iets van Oetker, een ander begint met de regels Pils Eurobrood / Halvarine / Hagelmix. Nou ja, culinair.Verder leren we dat zeebiefstuk zandvrij is en goed, al is er geen R in de maand. Er is kip met patat, er wordt in naam van Allah een pilsje gedronken en een naamloos gedicht eindigt met de regel Ik kan goed koken. Als voorbeeld zijn twee gedichten opgenomen bij de Culiteratuur:  n over catering en filosofie en n over de bereiding van Siroop.

13 juli 2008
Naast de rubriek Culiteratuur bestaat nu de rubriek Culidioom, waar idioom opgenomen zal worden met drank en voedsel , of de bereiding of het nuttigen ervan, als onderwerp. Om een culidrie-eenheid te krijgen is de rubriek Kookboeken omgedoopt in Culigrafie. En toen wisten we van geen ophouden en veranderden we de pagina Vlaams, waar de eindeloze lijst met Vlaamse namen van etenswaren staat, in Vlaams culidioticon en plaatsten deze in de nieuwe rubriek Culidiotica, waarheen ook de lijst met namen van gerechten in vele talen verhuisde. Deze lijst heet niet langer Catalaans, maar Internationaal culidioticon. Overigens heeft een idioticon niets met idiotie ofzo te maken, maar is het een woordenboek van een dialect of idioom.

13 juli 2008
Na enige dagen met lekkere kleinkookkunstmaaltijden, vergezeld van vele wijnen, enige aandacht voor culiterair water van De Schoolmeester, zie Waterteug, en enigszins scabreus brood van Martialis, zie Gewetensvraag. Tja, en dan kan de wijn, of de schenker van de wijn, niet achterblijven: het boze oog.

6 juli 2008
Ten gevolge van bouwactiviteiten, vakantie en andere dringende zaken is er een tijd geen nieuws verschenen op deze site. Vandaag is een begin gemaakt met een overzicht van zaken waar smallcooking kleinkookkunst inkopen doet. Zie de rubriek Leveranciers.

25 mei 2008
Kalfsvlees is in restaurants ruimer vertegenwoordigd dan op de eettafels thuis; daarenboven schijnen sommige recepten geheim te worden gehouden, zoals het recept van langzaam gegaard kalfssukadestuk. We hebben het maar eens geprobeerd en het recept van het Hemelse Kalf staat hier.

23 mei 2008
Wat hebben ‘Farinetes de fajol’, ‘Gachas de alforfn’, ‘Bouillie de sarrasin’ en ‘Dolci di farina di grano saraceno’ met elkaar gemeen? Het zijn alle benamingen voor Buchweizenbrei, oftewel boekweitpap. Zie de grote vertaallijst.

14 april 2008
De Schoolmeester hield duidelijk van haring. Bij De Slegte in Leeuwarden vond ik het boekje Lyrisch over eten van Mara Grimm, gevuld met de ‘lekkerste gedichten uit de Nederlandse pozie’. Daarin staat een gedichtje van A. Marja, waar ik erg om moest lachen: Het huwelijk. Waarom je je geen knollen voor citroenen zou moeten laten verkopen is na bereiding van dit gerecht onduidelijk.

24 maart 2008
Goede Vrijdag, goede visdag, maar toen was de wilde zalm nog bevroren. Op Stille Zaterdag hebben we de zalm, gevuld met veel kruiden, in aluminiumfolie in de oven gegaard. Het was een goede combinatie met stukjes schorseneren in een saus van witbier met room en gestoomde rosevallen. Na twee dagen was de zalm nog niet op. Van het restant is een eenvoudige vissoep gemaakt.

6 maart 2008
Lange vingers kent iedereen, maar gekookte vingers, dat is weer heel andere koek.

17 februari 2008
Dat was echt heel lekker: sukadestuk met een intense champignonsaus.

15 februari 2008
Moet je slaafs recepten volgen, of moet je maar wat aan rotzooien? Zie de mening van de chef van  smallcooking kleinkookkunst; lees dat stukje ook als je van plan bent een recept te proberen van Toean Pritsje. Het eerste recept verscheen vandaag: zeewolf met zuringsaus. Het tweede is ook maar direct toegevoegd: lamshaas met mintsaus.

11 februari 2008
Voordat de chef van Kleinkookkunst chef van Kleinkookkunst was, was de chef van Kleinkookkunst psycholoog en daarom was hij zeer ingenomen met het gedicht ‘Zenuwsoep’ van Daan Zonderland. We hadden dat graag opgenomen, maar het betreffende gedicht is al te vinden bij Piet Paaltjens. We zoeken het maar wat verder van huis en geven een gedicht van de onvolprezen Kurt Tucholsky: Feldfrchte. Een vertaling van eigen hand is onder het origineel toegevoegd: Vruchten des velds.

7 februari 2008
Tussen droom en daad staan, zoals we van Willem Elsschot weten, wetten in de weg en praktische bezwaren, maar ook wel eens luiheid, procrastinatie en tijdgebrek. Hoe het ook zij, de site van smallcooking kleinkookkunst wordt nog niet frekwent en regelmatig uitgebreid. We doen ons best. Een klein kijkje in onze kookboekenkast is te vinden in de kookboekenrubriek.

21/24 januari 2008
Zo nu en dan wordt gevraagd of smallcooking kleinkookkunst veel recepten gaat opnemen. Neen, is het antwoord; er zijn al zoveel recepten op internet te vinden, dat je door de stronken de boerenkool niet meer ziet. Een enkele keer echter zal een Heel Bijzonder Recept gegeven worden, waarvan we dan op deze plaats kond zullen doen.

7 januari 2008
Omdat we dol zijn op multiculti is er oog voor gedichten van �boel-Moecháffaf  en van Omar Khayyám.

6 januari 2008
Enige toevoegingen, o.a. bij Menu's en Culiteratuur, zoals een lijst met Vlaamse culinaire termen.

1 januari 2008
Hét nakersteten: eend met whisky.

27 december 2007
Kerstmenu 2007 toegevoegd bij Menu's.

8 december 2007
Oplevering van de proefkeuken van smallcooking kleinkookkunst.

2 januari 2007
Modernisering van smallcooking kleinkookkunst.

1 januari 2007
Oprichting van smallcooking kleinkookkunst.