© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Culidiotie

Wat een ohhhnzin placht oma te zeggen, met lang aangehouden ‘o’, als ze iets idioots hoorde of las. In de wereld van kookboekschrijvers, kookgekken, broodschrijvers, reclamemakers, culisitemeesters en voedselverkopers bloeien en groeien de culidioterieën dat het een aard heeft. In de rubriek Culidiotie zullen we gewag maken van enige rariteiten in de culikolonie.

Laten we beginnen met een rekenvoorbeeld: hoeveel is 2x100g?

Melba

Inderdaad, dat is wel heel voordelig!

Een door Drs. P, in zijn gedaante van Coos Neetebeem, onherstelbaar verbeterd begin van een gedicht van Kloos luidt:

Ik ben een God in ‘t diepst van mijn gedachten
En zit in ‘t binnenst van mijn ziel ten troon
Maar verder ben ik helemaal gewoon,
Met haaruitval en spijsverteringsklachten

Voor deze helemaal gewone God met spijsverteringsklachten moet het een hele opluchting zijn dat Sligro nu eindelijk een licht en makkelijk verteerbaar tafelwater in voorraad heeft (Sligrofolder FOOD Uitgave 17,  2008). Wat overigens een evenwichtige inhoud van en mineralen is vermogen we niet te bevroeden.

Jan Snoek
Paradiso

In Volendam neemt men het zekere voor het onzekere, daar rookt men de gerookte vis. Het wordt gedaan door visgroothandelaar Jan Snoek, op zich natuurlijk een mooie naam in het kader van ‘nomen est omen’; zie daarvoor onze zustersite http://naamdwang.lectura.nl. Intrigerend is ook ‘PATAT EN ZOON’. Is Pa Tat de man van Ma Tat? Hebben PA TAT EN ZOON iets met Tatjespap te maken?

Op het rijke internet vond ik ooit een instructie voor het schoonmaken van vis. Waar? Ik weet het niet meer, maar de tekst heb ik bewaard en die staat hier rechts weergegeven. De auteur is waarschijnlijk Catherine Kenyeres, over wie de volgende gegevens bekend zijn:

Catherine Kenyeres is een succesvolle auteur en uitgever voor. Catherine schreef tal van artikelen voor de visserij-liefhebber.

Weet je hoe Clean A Fish?
Nu je je droom gevangen vis, weet u hoe schoon te maken ?

Good job. Je moet er zo trots op jezelf. Je hebt net geland de grootste van alle vissen. Hoe denkt u schoon te maken? U zeker niet willen dat die lelijke vis schubben heel uw echtgenote op een schone keuken. Nu… wat te doen. Hoe zit het schoonmaken van de vis voor vertrek naar de visserij ter plaatse.

Je moet een groot mes om mee te beginnen-een vis fileermes. Strijk uit enkele oude krant. Gebruik een vis scaler of mes en werk tegen het graan van de schaal. Zodra alle schalen worden verwijderd, kunt gooien de krant en spoel de vis.

Nu het wordt zelfs Messier. Weet je hoe de vis darm? De puinhoop minder hoe beter. Neem je mes met het lemmet wees de richting van de vis het hoofd zak de maag en de gleuf van de vis verplaatsen van de fileermes de richting van de vis het hoofd. Niet voordat diep.

Ten tweede, neem de vis fileermes met het blad wijst naar de staart van de vis en open de maag. Verwijder alle vis lef.

Ten derde, verwijder de kieuwen en ten slotte, het einde van de krant en rommelig gooien. En dan is het zover. Een perfect schoongemaakt vis.

 

Het is een tijdje geleden dat we bij een oude tante een briefje aantroffen van Koks Herberg te Groningen. Koks Herberg stuurt zijn personeel wel op een heel aparte manier over straat: gekoeld, vriesvers of warm.

gekoeld