© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Leveranciers

De echte kok is iemand die ‘s ochtends voor dag en dauw naar de markt gaat en daar bij bekende en betrouwbare leveranciers de beste en verste ingrediënten koopt. Zo wil het verhaal. Dit soort koks woont dan niet in Nederland, in ieder geval niet in Friesland. Ik ben niet bijster enthousiast over de kwaliteit en diversiteit van de waren op markten. Het is een soort casino: je kunt met goede spullen thuis komen, maar meestal valt het tegen.

Waar dan wel heen? Naar winkels met goede spullen, met liefst deskundige en vriendelijke verkopers. Wonderbaarlijkerwijs komen wij dan meestal uit bij ofwel de specialistische detailhandel, ofwel de horecagroothandel; min of meer de twee uitersten.

Waar koopt smallcooking kleinkookkunst graag? Hieronder geven we een overzicht van een aantal onzer leveranciers. Wordt vervolgd.

Product

Winkel

Voor wat gaan we er primair heen

Brood

T. De Boer, bakkerij, Wergea

Saucijzenbroodjes, suikerbrood

 

De Boers Bakkerij, IJlst

Krentenbollen

 

Boonstra, bakkerij, Akkrum

Heel-veel-granenbrood (even vergeten hoeveel)

 

Van der Molen, bakkerij, Aldeboarn of Tjalleberd

Fries roggebrood (beste dat we kennen)
 

 

Sligro, Leeuwarden

Diverse speciale broodjes en stokbrood, al dan niet uit diepvries

Groenten

Groentenkwekerij Noordlaren
(Lageweg 7)

Seizoengroenten uit eigen kwekerij
groenten algemeen

 

Mud, Tjalleberd

Gewone groenten, uien

 

Sligro Leeuwarden

Pastinaak, Franse aardappelen, schorseneren, limoen, gerookte knoflook en van alles

Kaas

Kaasboerderij De Gelder, Tijnje (De Tynje)
kaasboerderijdegelder.nl

Alle soorten boerenkaas, van jong tot meer dan 2 jaar oud, komijnekaas en de Tynjetaler gatenkaas. Voor de routebeschrijving zie hier

 

Sligro Leeuwarden

Franse en andere buitenlandse kazen

Meel

Lidl

Mixen voor boerenbrood (Landbrot) en ciabatta (ook zeer geschikt als bodem voor pizza en pissaladière)

 

Tollenaar, molen, Burdaard
tollenaarmolenmeel.nl

Alle soorten meel, bloem en mixen om ons eigen dagelijks brood te bakken

Vis

Ida Visservice, Grou

Hollandse nieuwe, gestoomde makreel

 

Sligro Leeuwarden

Vis en schaaldieren in het algemeen, vaak direct van Rungis. Heerlijke gamba’s, oesters en verse coquilles

Vlees

Anema, slagerij, Bolsward

Pekelvlees, rollades (vleeswaar), boerenleverworst, procureurspek

 

Biesma, slagerij (hofleverancier), Opeinde

Rauwe ham (heel bijzonder), snijworst, Noorse metworst, peperworst, leverworst. Voor extra informatie zie hier.

 

Hijlkema, slagerij, Luinjeberd (Lúnbert)

Achterham, droge Friesche worst, rookvlees, gerookt spek, het gewone varkens- en rundvlees

 

Sligro Leeuwarden

Bijzonder vlees, zoals speen-, Livar- en Ibericovarken; eende- en andere paté, wild en gevogelte, kalfsvlees, Gandaham, diverse buitenlandse worsten