|
|
|
|
De echte kok is iemand die ‘s ochtends voor dag en dauw naar de markt gaat en daar bij bekende en betrouwbare leveranciers de beste en verste ingrediënten koopt. Zo wil het verhaal. Dit soort koks woont dan niet in Nederland, in ieder geval niet in Friesland. Ik ben niet bijster enthousiast over de kwaliteit en diversiteit van de waren op markten. Het is een soort casino: je kunt met goede spullen thuis komen, maar meestal valt het tegen.
Waar dan wel heen? Naar winkels met goede spullen, met liefst deskundige en vriendelijke verkopers. Wonderbaarlijkerwijs komen wij dan meestal uit bij ofwel de specialistische detailhandel, ofwel de horecagroothandel; min of meer de twee uitersten.
Waar koopt smallcooking kleinkookkunst graag? Hieronder geven we een overzicht van een aantal onzer leveranciers. Wordt vervolgd.
|
|
|
|
Product
|
Winkel
|
Voor wat gaan we er primair heen
|
Brood
|
T. De Boer, bakkerij, Wergea
|
Saucijzenbroodjes, suikerbrood
|
|
De Boers Bakkerij, IJlst
|
Krentenbollen
|
|
Boonstra, bakkerij, Akkrum
|
Heel-veel-granenbrood (even vergeten hoeveel)
|
|
Van der Molen, bakkerij, Aldeboarn of Tjalleberd
|
Fries roggebrood (beste dat we kennen)
|
|
Sligro, Leeuwarden
|
Diverse speciale broodjes en stokbrood, al dan niet uit diepvries
|
Groenten
|
Groentenkwekerij Noordlaren (Lageweg 7)
|
Seizoengroenten uit eigen kwekerij groenten algemeen
|
|
Mud, Tjalleberd
|
Gewone groenten, uien
|
|
Sligro Leeuwarden
|
Pastinaak, Franse aardappelen, schorseneren, limoen, gerookte knoflook en van alles
|
Kaas
|
Kaasboerderij De Gelder, Tijnje (De Tynje) kaasboerderijdegelder.nl
|
Alle soorten boerenkaas, van jong tot meer dan 2 jaar oud, komijnekaas en de Tynjetaler gatenkaas. Voor de routebeschrijving zie hier
|
|
Sligro Leeuwarden
|
Franse en andere buitenlandse kazen
|
Meel
|
Lidl
|
Mixen voor boerenbrood (Landbrot) en ciabatta (ook zeer geschikt als bodem voor pizza en pissaladière)
|
|
Tollenaar, molen, Burdaard tollenaarmolenmeel.nl
|
Alle soorten meel, bloem en mixen om ons eigen dagelijks brood te bakken
|
Vis
|
Ida Visservice, Grou
|
Hollandse nieuwe, gestoomde makreel
|
|
Sligro Leeuwarden
|
Vis en schaaldieren in het algemeen, vaak direct van Rungis. Heerlijke gamba’s, oesters en verse coquilles
|
Vlees
|
Anema, slagerij, Bolsward
|
Pekelvlees, rollades (vleeswaar), boerenleverworst, procureurspek
|
|
Biesma, slagerij (hofleverancier), Opeinde
|
Rauwe ham (heel bijzonder), snijworst, Noorse metworst, peperworst, leverworst. Voor extra informatie zie hier.
|
|
Hijlkema, slagerij, Luinjeberd (Lúnbert)
|
Achterham, droge Friesche worst, rookvlees, gerookt spek, het gewone varkens- en rundvlees
|
|
Sligro Leeuwarden
|
Bijzonder vlees, zoals speen-, Livar- en Ibericovarken; eende- en andere paté, wild en gevogelte, kalfsvlees, Gandaham, diverse buitenlandse worsten
|
|
|
|
|
|
|