© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Gestoomde coquilles

Coquilles Saint-Jacques, oftewel (Sint) Jakobsschelpen bereidden we altijd in een roomsaus met wat witte wijn of port en een beetje kerriepoeder (een heel klein beetje), maar stomen blijkt een heel mooie bereidingswijze te zijn waarmee de coquilles een prachtige structuur krijgen, of juist behouden, dat weet ik niet. Het beste gaat het in een stoomoven die de mogelijkheid biedt de temperatuur in te stellen. Bij 80 graden worden vis en schaaldieren smeltend zacht, terwijl ze toch een goede bite behouden, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ingrediënten

Bereiding

  • 300 à 400 gr noten van coquilles Saint-Jacques in dikke plakken
  • 1 gesnipperd uitje
  • enige fijngehakte teentjes knoflook
  • 1 fijngehakt klein Spaans pepertje
  • 2 eetlepels taotjo (zwarte bonenpasta)
  • scheutje Kikkoman
  1. stoom de coquilles 5 à 7 minuten, liefst op 80 graden
  2. bak in een kleine wadjan met wat olie de ui, voeg knoflook en pepertje toe en bak nog even door
  3. voeg de taotjo en de Kikkoman toe en laat alles goed heet worden
  4. verhit de coquilles even in de saus en dien op met bijvoorbeeld mihoen goreng of rijst.