© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Toean Pritsje

Lang, heel lang geleden, kwam ik dagelijks bij mijn schoolvriend Arnout. Braaf deden we ons huiswerk; bij Latijnse of Griekse vertalingen kregen we vanuit de keuken hulp van Arnouts moeder die een onwaarschijnlijke kennis van Grieks en Latijn had overgehouden uit haar eigen schooltijd. Over de keuken der Grieken en Romeinen leerden we weinig; daar zal ik elders nog eens op terugkomen. Voorlopig zij verwezen naar een website over Apicius. Als Arnouts vader thuis kwam begroette hij mij vaak met de woorden: “dag toean Pritsje”. Waarom hij dat zei wist hij zelf niet: “Dat komt nu eenmaal bij mij op als ik jou zie”. Toen ik jaren later eens een eigen versie van ‘tahoe taotjo’ had bereid, noemde ik dat ‘tahoe taotjo Toean Pritsje’ ter onderscheiding van de tahoe taotjo van Bep Vuyck. Nu ik steeds meer op een kleine toean ben gaan lijken, heb ik de naam Toean Pritsje aangenomen als nom de cuisine.

De recepten die in deze rubriek staan of zullen verschijnen zijn zeer uiteenlopend, maar ze hebben gemeen dat het door Toean Pritsje zelf bedachte recepten zijn (hoewel natuurlijk vaak geïnspireerd door bestaande receptuur) die bovendien geleid hebben tot een bovengemiddeld culinair genieten.

Die hohe Kraft
Der Wissenschaft,
Der ganzen Welt verborgen!
Und wer nicht denkt,
Dem wird sie geschenkt,
Er hat sie ohne Sorgen.

Zegt de heks in de Hexenküche van Faust. ‘La scienza in Cucina’, noemde Artusi het, de wetenschap in de keuken. Denk er niet te veel bij na, pleur maar wat in de pan, als je koken kan (Waszkowsky). Kortom: rotzooi maar wat aan.

Volledige recepten zijn hieronder te vinden. In de rubriek Receptjes staan kleine, kort beschreven, snel te bereiden hapjes.

Recept

Ingrediënten (beknopt)

Coquilles Saint-Jacques uit de stoomoven

Jakobsschelpen (de noten), taotjo

Kalfssukadestuk met marsalasaus

Kalfssukadestuk, fond, Marsala, salie, room

Knollen en wortelen, geroosterd

Diverse soorten knollen en wortelen

Lamshaas met muntsaus

Lamshaas, mintbladeren, bouillon, port, room

Makreelmousse

Gestoomde makreel, crème fraîche, sambal, ketjap

Pompoensoppe

Pompoensoppe ta de oantins fan Jan

Sukadestuk met champignonsaus

Sukadestuk, groenten, bier, kruiden, champignons

Tuinbonen met gerookte zalm

Tuinbonen, gerookt spek, prei, gerookte zalm

Zalmsoep

Restje gare wilde zalm, bacon, groenten, visbouillon

Zeewolf met zuringsaus

Zeewolf, zuring, room