© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Sukadestuk

Sukadelapjes zijn zeer bekend, maar een sukadstuk kom je minder vaak tegen. Toch leent zo’n stuk zich voor heerlijke stoofschotels. Denk eraan dat het stuk nogal krimpt bij de bereiding, dus maak niet te weinig klaar.

Eerste bereiding op deze wijze: 16 februari 2008

Ingrediënten

Bereiding

Voor het sukadestuk

  • Sukadestuk van een kilo
  • 2 of 3 uien
  • paar teentjes knoflook, gehakt
  • wortelgroenten: wortel, pastinaak, wortelpeterselie, naar keuze
  • 2 stengels bleekselderij of een halve venkel
  • 1 à 2 flesjes donker bier, bijvoorbeeld Leffe Dubbel
  • verse koriander en bladpeterselie, gehakt


Voor de saus:

  • stoofvocht van het sukadestuk
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 200 g champignons, gesneden
  • beetje verse koriander, fijn gehakt

Het sukadestuk

  • bak het sukadestuk in een net passende zware braadpan rondom bruin
  • neem het vlees uit de pan, voeg wat olie of boter toe en fruit de ui en knoflook
  • voeg alle groenten toe en bak alles aan op matig vuur
  • verhit het bier, leg het vlees bij de groente en overgiet met het bier
  • laat alles 3 à 4 uur heel zachtjes stoven; voeg halverwege korianderblaadjes en bladpeterselie toe
  • snijd het vlees in plakken en leg die tot het opdienen in de warme saus

De saus

  • bak het fijngehakte sjalotje rustig in een kleine wadjan
  • bak in dezelfde pan de champignons
  • voeg het stoofvocht van het vlees toe
  • mix de champignons en de saus met de staafmixer, zodat een gebonden saus ontstaat
  • maak af met fijngehakte koriander, peper en desgewenst zout

Gestoomde of gekookte aardappels (bijv. Roseval) zijn een goede begeleider, samen met bijvoorbeeld maïskorrels of doperwtjes.