© Frits Zegers
Lectura, Grou

fan_fryslan02
Makreelmousse

Op internet zwerven vele recepten voor mousse van gestoomde makreel, de bekende vochtig-gerookte versie van de makreel. Origineel is dit recept dus niet, maar laatst op een inderhaast georganiseerd etentje met buren was de volgende variant bijzonder lekker.Als sambal gebruikte ik de huissambal van Toko Sharma in Heerenveen, die erg lekker is. Nu is niet iedereen in de gelegenheid even in Heerenveen sambal te kopen - als je dat toch doet, vergeet dan niet Museum Belvédère te bezoeken - maar bijvoorbeeld een sambal djeroek of badjak lijkt me ook prima.

Voor het eerst gemaakt: 12 september 2008
NB: de mousse was wat dun; volgende keer doe ik er twee geweekte, uitgeknepen blaadjes gelatine door, na het mixen.

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 gestoomde makreel
  • 1/8 liter crème fraîche
  • 2 theelepels lekkere sambal
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels vloeibare assem (tamarinde), of evenveel citroensap
  • klein scheutje Kikkoman
  1. ontvel en ontgraat de makreel
  2. snij het makreelvlees in stukjes en doe die in de kom van de keukenmachine
  3. voeg alle overige ingrediënten toe en mix heel fijn
  4. laat de mousse goed koelen en opstijven.

Dien de mousse op in bolletjes, op wat slablaadjes of op schijfjes komkommer. Een licht pikante cassavekroepoek doet het er goed bij.